Opastukset

Savonlinnan oppaat ry järjestää kaupunkiopastusten lisäksi ns. transfer-opastuksia, teemaopastuksia sekä asiakkaiden tarpeisiin varta vasten räätälöityjä paketteja.

Opastuskieliämme ovat englanti, ruotsi, saksa, venäjä, ranska, japani ja tietennii Savon kielelä myö myös halutessa mielellään opastettaan.

Kesällä 2022 pidämme taas yleisöopastuksia, joille kaikki ovat lämpimästi tervetulleita!

Perusopastus on n. 1,5 h:n pituinen kaupunkikierros bussilla. Ryhmän toiveiden mukaisesti räätälöidään myös esim. kävelyopastuksia.

Linkin takaa löytyvän kartan kautta voi saada esimakua kierroksen aikana nähtävistä kohteista. Klikkaamalla merkittyjä kohteita saat niistä hiukan lisätietoa!

Näiden lisäksi ohjelmistossamme on seuraavanlaisia valmiita teemaopastuksia:

UUTUUS: Savonlinna – rajaseutukaupungin elämää 

Savonlinnan seudusta käytiin taistelua jo Ruotsin ja Novgorodin välillä. Olavinlinna lähiympäristöineen kuului Venäjälle 1740-luvulta aina Suomen itsenäistymiseen asti. Miten venäläisaika näkyi Savonlinnan kehityksessä ja ihmisten elämässä? Savonlinnan oppaiden kierroksella vieraillaan kaupungin vanhimmassa osassa ja kuullaan sen historiallisista vaiheista erityisesti 1700- ja1800-luvuilta. Kesto n. 1,5 h.

UUTUUS: Opastettu linnunpönttökierros

Lähde mukaan mielenkiintoiselle kävelykierrokselle, jolla kuullaan tarinoita ITE-taitelija Marko Ruuskasen linnunpönttötaiteen synnystä ja kansantaiteilijan ajatuksista sekä tutustutaan muutamiin Savonlinnan vanhoihin rakennuksiin linnunpönttöjen kautta. Kierros alkaa Pikkukirkon luota ja päättyy Pikku Kakkosen puistoon. Kesto n. 1 h.

Linnunpönttö Miljoonatalon edessä 2

UUTUUS: Laitaatsilta – elämää telakan äärellä

Laitaatsiltaan entisen Säämingin alueelle perustettiin 1910-luvulla telakka ja korjauspaja ja myöhemmin myös lotjaveistämö. Vilkkaan telakka-alueen liepeille syntyi aivan omanlaisensa yhdyskunta, joka eli työmaan pillin ja kellon mukaan – vapaa-ajan rientoja, kuten urheilua ja yhteisiä tapahtumia, unohtamatta.

Savonlinnan oppaiden uutuuskierroksella kuulet kiehtovia tarinoita elämästä telakan kupeella, Suomen merkittävimmän sisävesitelakan menneisyydestä ja nykypäivästä sekä Laitaatsalmen vaiheista valtakuntien välisenä taistelupaikkana ja vuosituhansia vanhana vesireittinä. Kesto n. 1,5 h.

Savonlinna dekkareissa

Savonlinnalaiset rikoksen polut haarautuvat moneen suuntaan. Ne voivat johdattaa kulkijan syvälle Saimaan synkkiin aaltoihin, tarulinnan muurien juurelle tai oopperakesän intohimoisiin kuohuihin. Savonlinnan oppaiden uutuuskierroksella tutustutaan Savonlinnaan sijoittuvaan rikoskirjallisuuteen, niiden tarinoihin ja tapahtumapaikkoihin. Kierros ei sovellu pienille lapsille. Kesto n. 1 h.

Kuva_Savonlinna dekkareissa E. Pärnänen

Savonlinnan oopperajuhlat – kattaus savolaiseen tapaan

Savonlinnan oppaiden monipuolinen kävelykierros vie sinut aikamatkalle 1900-luvun vaihteen Savonlinnasta ja oopperajuhlien alkuvaiheista nykypäivään saakka! Oopperaopastus on täynnä historian havinaa ja tarinoiden kertomaa oopperajuhlien eri vaiheista. Kesto n. 1,5 – 2 h.

Kylpyläelämää Onnellisten saarilla

Kasinon saarilla tehtävä kävelykierros, jonka aikana tutustutaan mm. tsaarin ajan kylpylän historiaan 1900-luvun alussa, kylpyläperinteisiin ja hiukan nykypäiväänkin. Kesto n. 1 h.

Kävelykierros Talvisalon hautausmaalla

Teemoina ovat mm. Savonlinnalaisia merkkihenkilöitä, Taiteilijat Talvisalossa ja Liike-elämän edustajia, Vahvoja naisia, Upseereita ja herrasmiehiä – kysy lisää!

Tilauksesta myös opastettu kävelykierros Kerimäen hautausmaalla.

Linnan Malmista Saimaan Helmeksi

Kierros esittelee Savonlinnan historiallisia vaiheita ja kertoo elämästä kaupungin vanhimmalla kadulla, Linnankadulla. Kesto n. 1 h.

Tarinoiden Linnankatu – sopii lapsille


Lapsille ja lapsenmielisille sopiva Linnankadun kävelykierros, jonka aikana kuullaan tarinoita kaupungissa vaikuttaneista värikkäistä hahmoista. Kesto n. 1 h

Linnankadun joulu 1925

Kaksi kuvitteellista kaupunkilaisrouvaa, opettajatar Ada Liljeström ja laivanvarustajan rouva Elise Burgman, tapaavat toisensa jouluvalmistelujen keskellä Linnankadulla joulukuussa 1925. Heidän mukanaan osallistujat pääsevät mukaan 20-luvun joulun tunnelmaan ja kuulevat tarinoita kaupungissa vaikuttaneista oikeista henkilöistä ja vuoden 1925 tapahtumista. Kesto n. 1 h.

Tervetuloa piipahtamaan Linnankadun joulun tunnelmiin!

Joel Lehtosen jalanjäljillä

Lehtosaiheisista opastuksista lisää erillisellä sivulla.

Päiväpromenadilla Kirkkoniemessä 1946

Linnankadun joulusta tutut rouvat Ada Liljeström ja Elise Burgman jatkavat yhteisiä tapaamisiaan ja vierailevat tällä kertaa Kirkkoniemen vanhalla hautausmaalla vuoden 1946 tunnelmissa. He keskustelevat ajankohtaisista asioista sodan jälkeisenä jälleenrakennuksen aikana ja tutustuvat myös Kirkkoniemen historiaan. Kesto n. 1 h.

Opastusten myynti:

SavonlinnaTours / Päivi Ruuskanen
sales@savonlinnatours.fi
www.savonlinnatours.fi
+358 50 548 4004