Joel Lehtonen -teemaopastukset

Joel Lehtosen jalanjäljillä -kiertoajelu


Kaupunkikierroksella tutustutaan Savonlinnaan Joel Lehtosen elämäntarinan kautta ja siirrytään ajassa noin vuosisata taaksepäin.

Esimerkkikierros:

Yhden tunnin kestävän kiertoajelun reitti kulkee polveillen Savonlinnan keskustan katuja Lehtosen jalanjäljissä ja ulottuu Pihlajaniemen Vuohimäelle. Matkan aikana nähdään Lehtosen elämään ja hänen teoksiinsa liittyviä paikkoja. Teemaopastuksessa kerrotaan kirjailijan lapsuudesta ja nuoruudesta Savonlinnan seudulla ja hänen paluustaan aikuisena – kuuluisana kirjailijana – synnyinseudulle.

Opaskierroksen aloitus- ja päättymispaikka voidaan sopia asiakasryhmän toivomuksen mukaan. Suosittelemamme aloitus- ja lopetuspaikka on Puistokatu 1, Joel Lehtosen puiston ja patsaan lähellä.

Kiertoajelu voi ryhmän toivomuksesta ulottua myös Putkinotkoon (18 km kaupungin keskustasta) ja Haukiniemeen (35 km). Silloin aikaa pitää varata 1½-2 tuntia.

Joel Lehtosen jalanjäljillä -kulttuurikävely Savonlinnan keskustassa

Kävelyopastuksen aikana tutustutaan Savonlinnaan Joel Lehtosen elämäntarinan kautta ja siirrytään ajassa noin vuosisata taaksepäin. Lehtosen kohtalo huutolaispojasta kansalliskirjailijaksi tulee tutuksi Savonlinnan keskustassa kiertävällä opastetulla kävelyreitillä. Opastus alkaa Lehtosen patsaalta ja ulottuu Puistokadulta Savonniemeen ja lopulta Linnankadulle Olavinlinnan tuntumaan.

Ruiskukat
Joelin nimipäivä 13.7.
”Ruiskukka minulle aina oli rakkaampi kuin ruis…”

Kesäisin Savonlinnassa juhlistetaan kirjailija Joel Lehtosen elämäntyötä viettämällä Joelin nimipäivää 13.7. Savonlinnassa perustettiin Joel Lehtosen seura 27.11.2010.

Kuka oli Joel Lehtonen?

Kirjailija Joel Lehtosen elämäntarina huutolaispojasta kansalliskirjailijaksi on yksi Suomen kulttuurihistorian jännittävimpiä.

Lehtonen syntyi vuonna 1881 Savonlinnan lähellä Haukiniemen kylässä, joka kuului siihen aikaan Säämingin pitäjään. Äiti ei pystynyt pitämään huolta aviottomana syntyneestä pojasta vaan antoi hänet huudolle. Huutolaisia kaupattiin Säämingin kunnantuvassa Savonlinnan keskustassa. Kolmevuotiaana pojan otti huostaansa leskirouva Augusta Wallenius, ja 16-vuotiaaksi asti Lehtonen asui Walleniuksen perheessä Vuohimäen kartanossa Pihlajaniemellä. Hän kävi koulua Säämingin kansakoulussa ja Savonlinnan lyseossa ja asui koulukortteerissa Linnankadulla.

Aikuistuttuaan ja saatuaan mainetta kirjailijana hän palasi synnyinseudulleen ja osti Savonlinnan pohjoispuolelta Tolvanniemen kylästä Inhanmaan tilan eli Putkinotkon lomapaikakseen, jonne hän asutti myös velipuolensa perheen. Lehtonen eli kiertelevää elämää ja työskenteli toimittajana useissa sanomalahdissä eri puolilla Suomea. Vuonna 1915 hän hankki Helsingin Huopalahdesta talon, jonne asettui asumaaan. Hän oli tuottelias kirjailija ja suomentaja, joka pyrki ahkeralla työllä saavuttamaan taloudellisesti turvatun aseman. Lehtonen vietti myös pitkiä aikoja ulkomailla, mm. Ranskassa ja Italiassa, mutta palasi kesäisin aina uudestaan ja uudestaan unelmiensa Savoon, Putkinotkoon. Useissa teoksissaan Lehtonen kuvaa Savonlinnan ja sen ympäristön maisemia ja ihmisiä; mm. runokokoelmassa Rakkaita muistoja sekä romaaneissa Kerran kesällä ja Putkinotko.

Lehtonen edusti omana aikanaan Suomen kulttuurielämässä hyvin kansainvälistä, kielitaitoista ja avarakatseista sivistyneistöä, vaikka kärsikin aika ajoin oman elämänkohtalonsa tragediasta ja vetäytyi syrjään julkisuudesta.

Jaana Muhonen